Begin met het eind in gedachten

“Begin met het eind in gedachten” Ik weet het nog goed dat ik deze zin las. Ik was een jaar of 16 toen ik de jongerenversie van Stephen Coveys boek “7 eigenschappen die jouw succesvol maken” in handen kreeg. Ik denk dat het allereerste zelfhulp boek was dat ik las. En alhoewel ik een kleine haat-liefde verhouding heb met zelfhulpboeken zijn een paar van Coveys lessen toch hardnekkig blijven hangen. Waarom? Ik denk, omdat nu meer dan 10 jaar later, de lessen zich bewezen hebben. Ze werken. En één van die lessen of eigenschappen van Covey die werkt is ‘begin met het eind in gedachten’.


Wanneer je om welke reden dan ook niet meer tevreden bent met je werk en carriere begint een onzekere periode. Je verveelt je op je werk of je ervaart juist steeds meer stress. Misschien pieker je veel of lig je ‘s nachts wakker van wat er vandaag op je werk is gebeurd. Je beseft je dat het anders moet. Maar vind het lastig te bedenken hoe en wat. Dat maakt het een onzekere periode, waarin je nog lang kan volhouden dat het allemaal wel meevalt.


Om uit de onzekere periode te komen helpt het om een eindpunt in gedachten te nemen. Een eindpunt in gedachten nemen werkt motiverend. Het haalt je uit de passiviteit. En helpt om de eerste kleine stappen te formuleren die je kan zetten. Hoe krijg je een eindpunt in gedachten? Of hoe begin je met een eind voor ogen?


Om een eindpunt voor ogen te krijgen helpt het om te kijken naar je waarden en drijfveren. Dat is het fundament en leert je wat jij belangrijk vind in je werk. Vervolgens draait het erom dat je weer durft te gaan dromen. Hoe hoop je dat jouw leven er over 5 jaar uitziet? En welke baan past dan bij jou en in dat leven? Wanneer je weet wat je belangrijk vind en je durft te dromen kan je beginnen met het formuleren van een helder eindpunt.


Het formuleren van een eindpunt betekent dat je stappen gaat opschrijven die je kunt zetten om dichter bij dat eindpunt te komen. Misschien moet je wel een opleiding doen om die baan te krijgen die je over 5 jaar wilt hebben. Of moet je een registratie halen of x aantal jaren werkervaring opdoen. Welke ervaringen moet je allemaal opdoen? En welke vaardigheden heb je daarvoor verder te ontwikkelen? Ook helpt het formuleren van de stappen je om de kosten berekenen. Je stelt de prijs vast en besluit of je ervoor gaat. Of je stappen of eindpunt toch wat aan te passen. Door het formuleren van de stappen kom je zo tot een eindpunt.


En dan heb je een eindpunt … en dan komt het op aan dat je ook daadwerkelijk begint! Vind je dat lastig? Dan heb ik nog twee tips. De eerste is, maak gebruik van bepaalde momenten in je leven. Momenten die van nature al energie en kracht bevatten. We noemen deze momenten ook wel life-events. Denk bijvoorbeeld aan een nieuw kalenderjaar, kinderen die voor het eerst naar school gaan of een verhuizing. Een tweede tip is, doe het niet alleen! Betrek anderen bij je nieuwe carrière doel en eindpunt. Je bereikt veel meer in het leven als je elkaar helpt en kracht ontleent aan anderen. Vraag dus die kennis, je broer of goede vriendin mee te lezen met sollicitatiebrieven of laat je partner je stok achter de deur zijn. Zet die knop om en BEGIN


4 keer bekeken0 reacties